Ki véd meg? 

Egy bántalmazó kapcsolatból való kilépés az erőszakos viszony legkritikusabb időszaka lehet, amikor az érzelmek sokkal intenzívebbek, és a bántalmazó erőszakosabb, mint bármikor máskor. Éppen ezért fontos tudnod, hogyan és honnan kérhetsz segítséget.

ÁLTALÁNOS SEGÉLYHÍVÓ TELEFONSZÁM112

A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK ORSZÁGOS SEGÉLYHÍVÓSZÁMA0800 500 333

Ha úgy érzed baj van:

 • Kérj szakszerű segítséget: információt a helyi, állami vagy magán tanácsadóközpontoknál, telefonos segélyszolgálatnál kaphatsz.

Ha erőszak ért:

TARTSD SZEM ELŐTT A SAJÁT ÉS, HA VANNAK GYERMEKEID, AZ ŐK BIZTONSÁGÁT IS! AZ ÉLET, A TESTI, LELKI ÉPSÉG PRIORITÁS!

 • Ha közvetlen veszélyben vagy, hívd az 112 általános segélyhívószámot vagy a 0800 500 333 a családon belüli erőszak országos segélyhívószámát, és kérj segítséget!
 • Ha te vagy a gyerekeid megsérültetek, fordulj a legközelebbi egészségügyi ellátóhoz (kórház, sürgősségi, orvosi rendelő), majd kérd el az orvosi bejegyzéseket, diagnózist, analízisek eredményét, amelyeket a törvényszéki orvostani intézethez tudsz majd eljuttatni.
 • Törvényszéki orvostani vizsgálatot te magad is kérhetsz, anélkül, hogy ez kötelezne bűnügyi feljelentésre. Ennek költségeit ez esetben neked kell állnod. Ha azonban a rendőrség kéri, akkor ingyenes.
 • Hagyd az erőszak elkövetésének színhelyét változatlanul! Ne takaríts!
 • Ha nemi erőszakot (is) szenvedtél, ne mosakodj, ne cserélj ruhát mielőtt törvényszéki orvoshoz, rendőrségre mennél. Ha (még) nem akarsz a hatóságokhoz fordulni, a ruháidat tiszta, papír tasakban tárold. Fontos tudni viszont, hogy a bűnügyi bizonyítékok egyes típusai legtöbb 24 órán belül kell a szakértőkhöz jussanak, ellenkező esetben használhatatlanná vagy legalábbis megkérdőjelezhetővé válnak. Zúzódásos sérülések esetében legtöbb 30 napon belül kell törvényszéki orvoshoz menni.
 • Keress szaksegítséget!
 • Készíts biztonsági tervet, például keress olyan helyet, ahol szükség esetén egy-két napot, vagy hosszabb időt is biztonságban lehetsz (rokonok, barátok, menhelyek stb.)!
 • Továbbá:
 • Családon belüli erőszak esetén kérhetsz távoltartási végzést.
 • Bűnügyi eljárást indíthatsz, a bántalmazás után maximum 90 nappal. Az esetek legtöbbjében (kivétel a súlyos testi sértés, a gyilkossági kísérlet és gyilkosság) előzetes feljelentés alapján nyomozás és büntetőjogi felelősségrevonás indulhat

Hogyan védd magad? – távoltartási rendelet: kiknek? mi az eljárás?

Mi is valójában a távoltartási rendelet?

A távoltartási rendelet a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére szolgáló eszköz. Ennek segítségével eltávolítják a bántalmazót a bántalmazott környezetéből. Minden olyan személy, amely fenyegetve érzi magát egy családtag által, úgy az erőszakos megnyilvánulás és fizikai bántalmazás, mint a verbális erőszak és az ismétlődő zaklatások miatt, a bírósághoz fordulhat a távoltartási rendelet megszerzése érdekében.

Kit értünk családtag alatt?

A családtag kifejezés az áldozat felmenőire, leszármazottjaira, házastársra, ex- házastársra valamint az élettársra vonatkozik.

Családtagnak számít a törvényszéki tilalom alá helyezett személy pártfogója, valamint a törvényes képviselője is.

Milyen intézkedéseket vezet be egy távoltartási rendelet?

A távoltartási rendelet számos intézkedést vonhat maga után, az eset súlyosságától és az áldozat igényeitől függően. Legfontosabb intézkedések:

 • A bántalmazó ideiglenes eltávolítása a családi otthonból, amely akkor is lehetséges ha a bántalmazó a lakás tulajdonosa.
 • A bántalmazónak a lakás egy bizonyos részére vonatkozó korlátozása, annak érdekében, hogy ne érintkezhessen az áldozattal.
 • Elrendeli azt a minimális távolságot, amelyet a bántalmazónak az áldozattal, gyerekeivel, egyéb rokonokkal, a lakhelyével, munkahelyével vagy a gyerekek iskolájával szemben kell tartania.
 • Megtiltja a bántalmazónak, hogy megjelenjen olyan helyszíneken, kijelölt területeken, amelyeket az áldozat gyakran látogat.
 • Megtiltja a kapcsolattartást, telefonon, levelezés útján, vagy bármilyen más formában.
 • Arra kötelezi a bántalmazót, hogy fegyvereit leadja a rendőrségen.
 • Megteremti/megállapítja a kiskorúak felügyeletét vagy lakóhelyét.

A távoltartási rendelet megszerzésének procedúrája:

A távoltartási rendelet megszerzése érdekében az áldozatnak egy kitöltött formanyomtatványt és kérelmet kell benyújtania a lakóhely szerinti bírósághoz. (A Formanyomtatvány itt tölthető le)

A kérelem benyújtását követően, a bíróság köteles az ügyet legtöbb 72 órán belül megoldani, annak érdekében, hogy az áldozat ne legyen veszélyben. Sürgösség esetén a keresletet ugyanazon a napon kell elrendelni.

A rendőrség feladata felügyelni a távoltartási rendelet betartását.

Mi történik a kérelem elbírálása után?

A kérelem elbírálását követően, a távoltartási rendeletet három példányban adják ki, ebből egy-egy példány jut az áldozatnak, a bántalmazónak és a rendőri egységnek. Ezek után a rendőrség kijelöli az ügy felelősét. Ő lép kapcsolatba az áldozattal, elküldi a kapcsolattartási adatait, és tájékoztatja arról, hogy bármikor értesítheti őket, beleértve az 112-es  Sürgősségi Szolgálatot is.

A rendőr értesíti a bántalmazót, arról, hogy kiadtak ellene egy távoltartási rendeletet, közli vele, hogy mit, és mit nem szabad tennie, és hogy mivel jár, hogyha nem tartja be az intézkedéseket.

Hová menekülj?

A biztonsági terv kidolgozásakor kérj segítséget szakembertől és/vagy baráttól, bizalmi személytől. Ha gyereked, gyerekeid vannak, akkor minden egyes lépésnél azt is végig kell gondolnod, hogy cselekedeteid milyen hatással lesznek rájuk, hogyan tudhatod őket a legnagyobb biztonságban. Azt is végig kell gondolnod, hogy milyen mértékben, és hogyan vonod be gyerekeidet terveidbe.

Ha még a bántalmazó kapcsolatban élsz vagy visszatértél/visszatérnél ebbe a kapcsolatba és a közös otthonba

Az elszenvedett tapasztalat elemzése:

 • Gondold végig, hogy mit tettél vészhelyzet esetén, ezek milyen hatással voltak, és még mit tehetnél, hogy te és gyerekeid még nagyobb biztonságban legyetek!
 • Elemezd azt, hogy a krízis során kitől és milyen segítséget kértél, ennek mi volt az eredménye, és ki az, akire a továbbiakban is számíthatsz!

A menekülés kidolgozása egy esetleges újabb erőszakos epizód esetére:

 • Térképezd fel a lakás biztonságos és veszélyes helyeit, hogy krízishelyzetben gyorsan reagálhass.
  Biztonságos helyek: nyílt terek, közel a kijárathoz.
  Veszélyes terek: konyha, fürdőszoba, pince
 • Távolítsd el, vagy rejts el a fegyvereket  (ha  vannak  ilyenek  a  házban),  illetve  a fegyvernek számító eszközöket!
 • Gondoskodj gyermekeid biztonságáról, védelméről!
 • Beszélj a helyzetedről olyan személyekkel, akik segíthetnek az újabb erőszakos epizód során: dolgozz ki egy kódrendszert – tömbházban vagy bérházban a fűtőtest vagy vezeték kopogtatása, egy gesztus, kifejezés vagy ablakba kihelyezett tárgy, ami azt jelenti, hogy hívni kell az 112-t, vagy sürgősen be kell avatkozni!
 • Tanuld meg azoknak a személyeknek a telefonszámát, akik segítséget tudnak nyújtani!
 • Készítsd elő a menekülési útvonalat.
 • Gondold át, hol kaphatsz leggyorsabban menedéket, ha sikerül elhagynod a házat. Írd le, jegyezd meg a címeket, telefonszámokat!

TE DÖNTESZ! A KRÍZIS HELYZETBEN BÍZNOD KELL SAJÁT DÖNTÉSEIDBEN ÉS ÍTÉLETEDBEN. MINDEN DÖNTÉSED SAJÁT ÉS GYERMEKEID BIZTONSÁGÁT KELL HOGY SZOLGÁLJA!