NŐK ELLENI ERŐSZAK ELLENI MOZGALOM

 

Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt, évente pedig több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. A probléma súlyossága késztette az RMDSZ Nőszervezetét arra, hogy elindítsa NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) című kampányát, amelynek célja a megelőzés, a jelenség visszaszorítása, a bántalmazott nők védelme, és az elkövetők szigorúbb büntetése. Három fő feladatot tűztünk magunk elé: a tudatosítást, a tájékoztatást és a törvénymódosítást.

 

A törvénykezést illetően azok a megoldások, amelyeket az állam kínál, nem elegendőek, nem nyújtanak sem azonnali, sem hosszú távú biztonságot és perspektívát az áldozatok számára. Ezért Csép Éva Andrea parlamenti képviselő törvénymódosítást nyújtott be a Parlamentbe, amely elrendeli a bántalmazó azonnali távoltartását, illetve szigorítja az erőszak büntetését.

Fontosnak tartottuk, hogy iskolákban is beszéljünk a téma súlyosságáról, ezért az Áradat Egyesület munkatársaival együtt elindítottuk az Élet Erőszakos Oldala című iskolai tájékoztató-sorozatot. A programban 37 szakember dolgozott azon, hogy hét megye 45 iskolájában, több mint 3200 diákhoz juttassák el az előadást. Emellett az RMDSZ Nőszervezet területi szervezetei több városban szerveztek Női Kávéház- beszélgetés a Nők Elleni Erőszakról találkozókat, ahol pszichológusok jelenlétében beszéltek az erőszak formáiról és a védekezés lehetőségeiről.

A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján Néma Tanúk előtt gyújtottunk gyertyát a családon belüli erőszak áldozataira emlékezve, emellett a Ház a szomszédban című slam poetry karavánt indítottuk útjára Erdély hat városában, amely során több száz emberhez jutott el az üzenetünk. Az Európai Néppárt Nőszervezetének (EPPW) Kongresszusán felkértük az EPPW tagszervezeteit, hogy november 25-től, a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapjától számítva, december 10-ig, az Emberi Jogok Világnapjáig, 16 napon át saját akciónapokat szervezzenek. Emellett felkértük, hogy vállalják a nők elleni erőszak megszüntetéséért folytatott küzdelmet, és szólítsák fel az Unió tagállamait, illetve azok kormányait az isztambuli keretegyezmény ratifikálására és gyakorlatba ültetésére. Ezt az állásfoglalást egyhangúan elfogadták az EPPW tagszervezetei.

 

https://www.facebook.com/RMDSZ.Noszervezet/videos/1339862559458767/

 

Számos szakmai beszélgetésen vettünk részt, emellett előadásokat is tartottunk konferenciákon, fesztiválokon, városnapokon, ahhoz, hogy a probléma fontosságát minél szélesebb körben tudatosítsuk. Ilyen volt Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet elnökének kezdeményezésére szervezett bukaresti konferencia, amelyen Románia Képviselőházának külügyi bizottsága, az Interparlamentáris Unió, a Global Rights for Women és a Vital Voices is részt vett. Folytatásként a Csíkszeredai Városnapokon, a Vásárhelyi Forgatagon, a Marosvásárhelyi VIBE fesztiválon és a Kolozsvári Magyar Napokon is a nagyközönség elé vittük a témát. Flashmobot szerveztünk Kolozsvár főterén, ahol 30 közéleti személyiség vett részt, felhívva a figyelmet arra, hogy a nők elleni erőszak nem magánügy!

Állítsuk meg a nők elleni erőszakot! ►► Az erőszak áldozatainak joguk van a védelemhez, támogatáshoz és az igazságszolgáltatáshoz. A nők elleni erőszak NEEEM magánügy, ezért mindenki arra bátorítunk, hogy lépjen közbe, beszéljen róla, tegyen ellene! #NEEEMmaganugy

Posted by RMDSZ Nőszervezet on 22 August 2017

 

Figyelemfelkeltés céljából intenzíven kommunikáltunk Facebookon is, tíz tudatosító videóban népdalokat énekeltek közismert személyiségek. A népdalok szövegében megjelenő kijelentések: “Haza-haza jövöget, és engem jól megvereget”, megmutatták azt, hogy “a nő verve jó” sajnos még ma is hallgatólagosan elfogadott viselkedésmód. A női szereplős videók sorát három férfi véleményformálóval készített videó követte, melyben felhívták a figyelmet arra, hogy a nők bántalmazása nem magánügy, mindenkinek felelőssége tenni ellene.

Porcsalmi Bálintnak, az RMDSZ ügyvezető elnökének üzenete az igazi férfiaknak és minden keménylegénynek: a nők elleni erőszak nem csupán a nők ügye, ennek megállítása minden férfi felelősége is!! #NEEEM #nemmagánügy

Posted by RMDSZ Nőszervezet on 3 Aprilie 2017